Mam sporo wspomnień, cudownych wspomnień, związanych z moją babcią. Tak się składa, że wiele z nich jest związanych z ciastami :) Do dziś na każde święta robię makowiec wyłącznie według zaleceń babci! Przepis znajdziecie TUTAJ, za jakość zdjęć przepraszam, robiłam je dawno temu! Tak samo jest z sernikiem. Od lat robię go tak, jak nauczono mnie tego w rodzinnym domu! Dziś babcia już nie piecze, ale my robimy ciasta według jej receptur. Ona je tylko zajada :) Jako jedno z wielu ciast pamiętam jeszcze ciasto cytrynowe, które tak dobrze wychodziło tylko jej! Ostatnio w otchłaniach internetu znalazłam przepis, którym chcę się z Wami dziś podzielić. Babka cytrynowa, która może nie wyszła tak pysznie jak babcine ciacho, ale córka była zachwycona!
![]() |
Babka cytrynowa |
Babka cytrynowa
Pewnie przepisów jest wiele. Każdy ma swój ulubiony i taki, który mu wychodzi najlepiej. Ja zrobiłam babkę cytrynową po raz pierwszy i była całkiem w porządku. Choć placek cytrynowy mojej babci zawsze był niesamowicie puszysty, a moja babka wyszła dość zbita. Cóż. Nasze babcie zawsze miały swoje tajemnice, dzięki którym słodkości wychodzące z ich piekarników już zawsze będą najlepsze!
Babka cytrynowa - składniki :
-4 jajka
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny
![]() |
Babka cytrynowa |
Wykonanie:
Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy, by wystygł. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną margarynę i sok z cytryny wraz ze starta skórką. Wszystko razem mieszamy, możemy użyć miksera.
Ciasto wylewamy na blachę, ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu można naszą babkę polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub....nic z nią już nie robić :)
A Wy macie jakiś sprawdzony przepis na taką babkę cytrynową? Jakie kulinarne wspomnienia związane z babcią macie? Ja liczę na to, że gdy sama już będę miała wnuki, to moje wypieki będą choć w połowie tak dobre jak te babcine!
Kocham przepisy proste, z których wychodzą proste, przepyszne dania. To jest klucz do szczęścia :) Babka wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńU mnie tylko prostota :)
UsuńMoja mama robi dokładnie taką samą babkę :) Uwielbiam ją :) U nas jest zawsze na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńLubię takie proste ciasta bo one zawsze wychodzą ;)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie :)
UsuńLubię takie trochę wilgotne babki. Rozpływają się w ustach.
OdpowiedzUsuńTak, suchych ciast też nie lubię ;)
UsuńBabka wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTaka też była :)
UsuńBardzo lubię taką babkę. W moim rodzinnym domu cytrynowa piecze się na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie jest czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńA to nawet nie wiedziałam, że na Wielkanoc akurat cytrynowa :)
UsuńTaka babka, jak i wiele innych świątecznych wypieków, zawsze kojarzy mi się z moją babią :) Kiedy babci zabrakło wśród nas, to świąteczne wypieki też zniknęły...
OdpowiedzUsuńJa akurat ciasta lubię piec!!
UsuńMam mnóstwo pachnących wspomnień z babcią w roli głównej. Moja już niestety nie żyje. Przepisów jej też nie zachowałam, ale lubię pieczenie i u mnie w domu też często pachnie :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię piec i pielęgnuję babcine przepisy :)
UsuńIdealny przepis dla mnie prosty i bez udziwnień
OdpowiedzUsuńTylko wymieszać i hop do piekarnika :)
UsuńU mnie jest wiele smaków ale topowy jest tort kawowo-smietankowy
OdpowiedzUsuńWow! Zjadłabym taki tort kawowy :)
UsuńMam bardzo podobny przepis na babkę. Uwwlbiam taki proste ciasta
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna :)
UsuńMoja babcia robiła podobną babkę cytrynową, do dziś pamiętam ten smak ;)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
UsuńMoja babcia też robiła taką babkę <3 miło wspominam i babcię i ciasto, mimo tego samego przepisu, moja nie smakuje tak dobrze, magia...
OdpowiedzUsuńWiesz, babcie mają swoje tajemnice :)
UsuńJa jakoś nie przepadam za babką cytrynową, wolę waniliową :).Kwestia smaku, chociaż jestem pewna, że Twoja jest pyszna. Wesołych!
OdpowiedzUsuńHmmm, musiałabym spróbować waniliowej :)
UsuńNIe robiłam nigdy babki cytrynowej
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
UsuńTeż mam jeden wypróbowany przepis na to ciasto, ale u mnie babka cytrynowa to na Wielkanoc:) A w grudniu króluje sernik według Maminego przepisu:)
OdpowiedzUsuńTak, sernik i makowiec rządzą :)
UsuńUwielbiam takie ciasta ;-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńNie lubię piec, ale pałaszować słodkości za to uwielbiam ;-)Twoja babka wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie lubię gotować :)
UsuńBardzo lubię babke cytrynową, a jej zapach... jest tak apetyczna, że rozpuszcza się w ustach
OdpowiedzUsuńFakt, zapach jest obłędny :)
UsuńJa nie piekę, ale pojeść lubię ;) A babka cytrynowa to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest bardzo popularna :)
UsuńMoja babcia robiła najlepszą na świecie!
OdpowiedzUsuńCudownie ;)
UsuńPrzepisy każdej babci nie mają sobie równych, więc chętnie skorzystam z przepisu Twojej babci :)
OdpowiedzUsuńBabcie są the best :)
UsuńZ chęcią bym taka zjadła :)
OdpowiedzUsuńJest mega prosta do wykonania :)
UsuńUwielbiam babkę cytrynową! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że ma sporą grupę fanów :)
Usuńcytrynowa babka jest najlepsza
OdpowiedzUsuńU mnie babki są ogólnie lubiane ;)
UsuńJa właśnie spisałam ten sprawdzony przepis:P
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńMoja mama piecze babkę cytrynową z przepisu znalezionego na opakowaniu cukru. Wychodzi przepyszna, ale Twój przepis też chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCzęsto przepisy na opakowaniach są bardzo dobrze sprawdzone :)
UsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, że moja babcia nie piekła ciast, ale zawsze na wielkanoc kupowała nam takie, jak kto lubi. Dla mnie drożdżową z lukrem i rodzynkami.
OdpowiedzUsuńLukru nie lubię, ale ciasta drożdżowe owszem :)
Usuń