Babka cytrynowa

Mam sporo wspomnień, cudownych wspomnień, związanych z moją babcią. Tak się składa, że wiele z nich jest związanych z ciastami :) Do dziś na każde święta robię makowiec wyłącznie według zaleceń babci! Przepis znajdziecie TUTAJ, za jakość zdjęć przepraszam, robiłam je dawno temu! Tak samo jest z sernikiem. Od lat robię go tak, jak nauczono mnie tego w rodzinnym domu! Dziś babcia już nie piecze, ale my robimy ciasta według jej receptur. Ona je tylko zajada :) Jako jedno z wielu ciast pamiętam jeszcze ciasto cytrynowe, które tak dobrze wychodziło tylko jej! Ostatnio w otchłaniach internetu znalazłam przepis, którym chcę się z Wami dziś podzielić. Babka cytrynowa, która może nie wyszła tak pysznie jak babcine ciacho, ale córka była zachwycona!


Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa


Pewnie przepisów jest wiele. Każdy ma swój ulubiony i taki, który mu wychodzi najlepiej. Ja zrobiłam babkę cytrynową po raz pierwszy i była całkiem w porządku. Choć placek cytrynowy mojej babci zawsze był niesamowicie puszysty, a moja babka wyszła dość zbita. Cóż. Nasze babcie zawsze miały swoje tajemnice, dzięki którym słodkości wychodzące z ich piekarników już zawsze będą najlepsze!

Babka cytrynowa - składniki :

-4 jajka
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Wykonanie: 
Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy, by wystygł. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną margarynę i sok z cytryny wraz ze starta skórką. Wszystko razem mieszamy, możemy użyć miksera. 
Ciasto wylewamy na blachę, ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia. 
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Po upieczeniu i wystudzeniu można naszą babkę polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub....nic z nią już nie robić :)


A Wy macie jakiś sprawdzony przepis na taką babkę cytrynową? Jakie kulinarne wspomnienia związane z babcią macie? Ja liczę na to, że gdy sama już będę miała wnuki, to moje wypieki będą choć w połowie tak dobre jak te babcine!


54 komentarze :

  1. Kocham przepisy proste, z których wychodzą proste, przepyszne dania. To jest klucz do szczęścia :) Babka wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi dokładnie taką samą babkę :) Uwielbiam ją :) U nas jest zawsze na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste ciasta bo one zawsze wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie trochę wilgotne babki. Rozpływają się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taką babkę. W moim rodzinnym domu cytrynowa piecze się na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie jest czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to nawet nie wiedziałam, że na Wielkanoc akurat cytrynowa :)

      Usuń
  7. Taka babka, jak i wiele innych świątecznych wypieków, zawsze kojarzy mi się z moją babią :) Kiedy babci zabrakło wśród nas, to świąteczne wypieki też zniknęły...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam mnóstwo pachnących wspomnień z babcią w roli głównej. Moja już niestety nie żyje. Przepisów jej też nie zachowałam, ale lubię pieczenie i u mnie w domu też często pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny przepis dla mnie prosty i bez udziwnień

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie jest wiele smaków ale topowy jest tort kawowo-smietankowy

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam bardzo podobny przepis na babkę. Uwwlbiam taki proste ciasta

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja babcia robiła podobną babkę cytrynową, do dziś pamiętam ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja babcia też robiła taką babkę <3 miło wspominam i babcię i ciasto, mimo tego samego przepisu, moja nie smakuje tak dobrze, magia...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jakoś nie przepadam za babką cytrynową, wolę waniliową :).Kwestia smaku, chociaż jestem pewna, że Twoja jest pyszna. Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  15. NIe robiłam nigdy babki cytrynowej

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam jeden wypróbowany przepis na to ciasto, ale u mnie babka cytrynowa to na Wielkanoc:) A w grudniu króluje sernik według Maminego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie lubię piec, ale pałaszować słodkości za to uwielbiam ;-)Twoja babka wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię babke cytrynową, a jej zapach... jest tak apetyczna, że rozpuszcza się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja nie piekę, ale pojeść lubię ;) A babka cytrynowa to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja babcia robiła najlepszą na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepisy każdej babci nie mają sobie równych, więc chętnie skorzystam z przepisu Twojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Z chęcią bym taka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam babkę cytrynową! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. cytrynowa babka jest najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja właśnie spisałam ten sprawdzony przepis:P

    OdpowiedzUsuń
  26. Moja mama piecze babkę cytrynową z przepisu znalezionego na opakowaniu cukru. Wychodzi przepyszna, ale Twój przepis też chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często przepisy na opakowaniach są bardzo dobrze sprawdzone :)

      Usuń

Za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję! Zwłaszcza za te miłe i podbudowujące, ale za te krytyczne też, bo jak inaczej się czegoś nauczyć? :)

Zwykłej Matki Wzloty i Upadki © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka