Dlaczego warto jeść pomidory? - przecier pomidorowy

Lato się kończy. Kalendarz z dnia na dzień przypomina nam o nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Bądźmy szczerzy - pogoda za oknem tylko to potwierdza. Chciałoby się zatrzymać lato na cały rok. Tylko jak to zrobić? Jak cieszyć się ciepłym słońcem 356 dni w roku? Jednym ze sposobów jest... zamykanie go w słoikach. No może nie dosłownie, ale za pomocą przetworów wszelakich da się pośrednio to uczynić. Nie jestem typem kobiety kochającej pracę w kuchni. Zrobię co muszę i uciekam, ale w tym roku zaprzęgłam się do pomocy i byłam współtwórcą przecierów pomidorowych. Tylko po co nam w ogóle te warzywa? Jakie wartości odżywcze mają pomidory i dlaczego warto je jeść?


Pomidor im intensywniej pachnie, tym bardziej możemy być pewni, że pozwolono mu spokojnie dojrzewać i że jest świeży. Ja najbardziej lubię ów charakterystyczny zapach po oderwaniu "ogonka". Tak samo jest z kolorem pomidora - im mocniejszy i ciemniejszy, tym lepiej. Moja babcia zawsze powtarzała, że pomidory mają dużo potasu i jak będę ich dużo jadła nie złapią mnie żadne skurcze w nocy.

Dlaczego warto jeść pomidory?:
  • witamina C - nie tylko cytryna, czy pietruszka jest bogata w tę akurat witaminę. Duży owoc pomidora zapewni Wam 60% dziennej dawki witaminy C
  • witamina E - wzmacnia naczynia krwionośne
  • beta karoten - myślałam, że tu najlepsza jest marchew, ale ona ma konkurenta w postaci pomidora właśnie! Warzywo to dzięki obecności silnych oksydantów pomaga nam neutralizować szkodliwe wolne rodniki.
  • cholina - poprawia w organizmie procesy odpowiedzialne za naukę, odpowiada za proces wchłaniania tłuszczu i obniża stany zapalne
  • pierwiastki mineralne - potas, który obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Zawierają także wapń (wpływa na stan kości i bóle mięśni), magnez (chroni przed osłabieniem organizmu) i żelazo
  • witaminy z grupy B -  wpływają korzystnie na metabolizm cukru i odkładanie się cholesterolu
  • witamina K - zwiększa krzepliwość krwi
  • makroelementy - to właśnie w pomidorze znajdziecie mangan (niezbędny element przemiany materii), miedź (wpływa na stan serca) i kobalt (pomaga tworzyć hemoglobinę), które są rzadko spotykane w innych produktach
  • likopen - naturalny barwnik, dzięki któremu pomidor ma intensywnie czerwony kolor. Nie wiedziałam, że jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów, który działa antynowotworowo. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom, rozwojowi miażdżycy. Hamuje zwyrodnienie plamki żółtej, działa skutecznie przeciw nowotworowi prostaty i szyjki macicy.
  • błonnik - pomidory powinny zajadać osoby pragnące się odchudzać! Zawiera dużo wody, dzięki czemu działa moczopędnie wypłukując potas z organizmu. 
Niestety pomidory mogą też uczulać więc nie każdy może się nacieszyć ich dobrodziejstwem.



Rodzaje pomidorów:
  • malinowe - jedna z najpopularniejszych odmian. Są też i największe w rodzinie. Mają dużo soku i słodki smak. Nadają się doskonale na soki
  • koktajlowe - najlepsze do dekoracji lub jako przekąska. Są czerwone i żółte, a czasem pomarańczowe.
  • w kształcie "jajka" - idealne na przeciery, ponieważ posiadają bardzo zbity miąższ 
  • okrągłe gruntowe - najpopularniejsze z wszystkich odmian. Zawierają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które rosną pod gołym niebem, nie zaś w szklarni
Jak wspomniałam na początku, kilka dni temu zabrałam się za robienie przecieru z pomidorów. Stwierdzam, że nie ma nic prostszego, a smak zamknięty w słoikach cieszyć nas będzie nawet w środku zimy!
Jak zrobić przecier pomidorowy? Wrzucić pokrojone na dowolną wielkość kawałki ów warzywa do jak największego garnka i smażyć z dodatkiem soli. Następnie zblendować lub (jeśli skórki pozostały) odsączyć na sitku. Przelać przecier do słoików i zagotować. Prawda, że proste?

Niebawem napiszę Wam do czego w naszym domu wykorzystuje się pomidory oraz gotowy przecier, który już grzecznie stoi w garażu :)

przecier pomidorowy

105 komentarzy :

  1. Pomidory kocham bardzo w każdej postaci, taki przecier robiła moja babcia cudowny smak:) masz rację to bogactwo witamin i minerałów.
    Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do końca nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego ile dobrego mają te warzywa :)

      Usuń
  2. Ja nie robiłam w tym roku przetworu z pomidorów z braku czasu, ale przywożę od teściowej mocno dojrzałe warzywka i wrzucam do wyciskarki wolnoobrotowej. Idealny sok bez pestek służy mi do zupy pomidorowej- dzieciaki kochają. Ewentualnie obieram ze skóry i podsmażam- to tworzy mi sos do spaghetti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soku nie lubię, ale sosik do spaghetti taki świeży to coś wspaniałego :)

      Usuń
  3. Ja co roku robię przecier u nas to podstawa i nie wyobrażamy sobie by go nie było w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidory w wersji "na cieplo" 😄 uwielbiam, bo w takiej na surowo...niezbyt :/ chyba że żółte 😄
    W tym roku też troszkę z przetworami pomidorowymi poszalalam 😄
    A pomidory chyba jako nieliczne warzywa najzdrowsze są w wersji długo cieplnej obróbce poddawane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Po obróbce są jeszcze zdrowsze :) Zapomniałam o tym wspomnieć!

      Usuń
  5. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią.Powinno się ich jeść dużo. Robimuy przeciery n azimę i sałatke z zielonych pomodorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ciągły problem z hemoglobiną, więc będę zajadać więcej pomidorów :)

      Usuń
  6. Uwielbiam pomidory i cieszę się, kiedy wreszcie jest na nie sezon. A słyszałam w ogóle, że przetworzone pomidory mają jeszcze lepsze działanie na zdrowie niż te surowe. Chociaż ja najbardziej te surowe właśnie lubię :) I najbardziej ze wszystkich malinowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeszcze o tych przetworzonych napiszę :) Kocham sałatki z pomidorów :)

      Usuń
  7. U mnie 40kg pomidorów w przecierach 😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś pomidory jadłam codziennie, a teraz bardzo rzadko mimo, ze u moich rodziców w ogródku jest ich sporo :)
    W ogóle ostatnio u mnie kiepsko ze zdrowym odżywianiem :/ Pora się zorganizować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jadam super zdrowo, ale lubię wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce :)

      Usuń
  9. Uwielbiam pomidory:) I też zawsze staram się trochę ich zamknąć w słoikach na gorsze czasy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na zimę taki smaczny przecier na zupę jest idealny!

      Usuń
  10. Ach ten zapach pomidorow, ten smak i te rozne gatunki- juz dawno skradly moje serce. A jak jeszcze mam mozliwosc zjedzenia dojrzalych w pelnym sloncu toz to raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często kupuje te małe, koktajlowe i podjadam jako przekąskę :)

      Usuń
  11. Nie przepadam za pomidorami samymi w sobie, ale lubię wiele potraw, w których są zawarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super! To jedne z niewielu warzyw, które są jeszcze zdrowsze po obróbce cieplnej :)

      Usuń
  12. MOja córcia nie lubi pomidorów, samych w sobie, ale przynajmniej pomidorówkę uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To duży plus :) Moja córka jak ją natchnie to sama łapie pomidora w rękę :)

      Usuń
    2. Ja również nie lubię i nie jadam od dziecka pomidorów, ale tylko surowych, nieprzetworzonych. Gdy byłam starsza próbowałam się do nich przekonać, ale okazało się, że mój brak sympatii do pomidora jest uzasadniony - mam na nie alergie. Być może jest ona nabyta przez to, że od dziecka ich nie chciałam jeść, a może już wtedy mój organizm podpowiadał mi, że pomidory nie są dla mnie? Trudno stwierdzić.
      Za to pomidory dodaję do różnych potraw, gotowane czy pieczone mi nie szkodzą i jem je chętnie. Lubię nawet do jajecznicy je dodawać :-)

      Usuń
    3. No proszę, ja tez dodaję je do jajecznicy! dziś na obiad planuje omleto-tartę z pomidorkami właśnie :)

      Usuń
  13. Kocham pomidory! Muszę skorzystać z tego przepisu na przecier.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomidory mogę jeść i pić w każdej postaci, jak nie główny element dań, to jako pyszny dodatek. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię pomidory. Jako dziecko nie mogłam ich jeść. Po jednym zjedzonym plasterku miałam okropnie swędzącą wysypkę na całym ciele. Na szczęście z tego wyrosłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, że już Cię nie męczy wysypka!

      Usuń
  16. Uwielbiam domowe przetwory, a przecier pomidorowy jest jednym z moich ulubionych. Nie ma lepszej pomidorowej zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, ten zapach zimą przypomina lato :)

      Usuń
  17. Nie miałam pojecia o ich właściwościach. Dziękuje za ten wpis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie do końca znałam wszystkie dobre strony pomidora, dopóki nie zaczęłam pisać ;)

      Usuń
  18. Proste i niezwykle smaczne :) uwielbiam pomidory pod każdą postacią, świeże, przetwory i suszone. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiedziałam, że to aż takie bomby witaminowe :) Uwielbiam je i w sezonie jem kilogramami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę :)

      Usuń
  20. Oj, akurat za pomidorami nie przepadam - jak dla mnie są bez smaku, ale co kto lubi :) Zawartości witaminek na pewno nie można im odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można je gdzieś dodać, przetworzone są jeszcze zdrowsze!

      Usuń
  21. Uwielbiam pomidory, a te w kształcie jaja skradły moje serce: są mięsiste i niewiarygodnie słodkie. Mniam :)
    P. S zawsze kupujemy pomidory na targu bądź w lokalnym warzywniaku, ostatnio moja mama kupiła jakieś dyskontowe (nie miałam o tym pojęcia). Spróbowałam i mówię : "Mamo, niedobre te pomidory, smakują jak z dyskontu". Była w szoku, jednak jest różnica w smaku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te jajowate bardzo przypominają mi dzieciństwo, jadłam je posypane solą :)

      Usuń
  22. I my zamknęliśmy już pomidory w słoikach. Mamy bazę do zup, spaghetti czy innych potraw. Mamy na lokalnym ryneczku panią, która serce wkłada w uprawę i to się przekłada na smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie sprawdzone źródła są najlepsze!

      Usuń
  23. Kocham pomidory! I od dawna jestem zaznajomiona z ich właściwościami, jednak nie o wszystkich wiedziałam. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że uzupełniłam Twoją wiedzę :)

      Usuń
  24. Ja mam taki dziwny fetysz ze jem pomidory tylko w ciepłych sezonach. Wiosna lato. W zimę są mi zimne i ich nie jem;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Koniecznie muszę zrobić przecier, jeśli to rzeczywiście takie proste :-) Bo uwielbiam pomidorówkę właśnie z takiego domowego przecieru pomidorowego

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam przecież pomidorowy. Zawsze podbierałam teściowej, ale zrobiłam swój. Zupa pomidorowa jest nieziemska. Rewelacja. Pycha. Zresztą jak wszystko co jest z dodatkiem pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bez pomidorów nie wyobrażam sobie naszej kuchni. Moi chłopcy uwielbiają je w każdej postaci. Dlatego też przecier pomidorowy to swoisty must have.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka zupę pomidorową jadłaby codziennie :)

      Usuń
  28. Kilka lat temu mieliśmy multum pomidorów i również robiliśmy przecier, dużo przecieru ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. wyobraź sobie, że ja pierwszego pomidora zjadłem.. będąc w liceum. Brzydziłem się nimi zwyczajnie, a teraz podane z cebulką mmmm:) Przecieru dość często używamy np. do pizzy:) tylko żonka coś do niego tam jeszcze dodaje

    OdpowiedzUsuń
  30. Pomidory to kopalnia dobroci dla naszego zdrowia. Ja najbardziej lubię te z pewnego źródła, czyli prosto od mojej cioci ze szklarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, najlepsze są takie z domowego ogródka, czy szklarni!

      Usuń
  31. Kocham, uwielbiam pomidory! To jedno z moich ulubionych warzyw, które z chęcią jem codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam pomidory, zwłaszcza takie w sezonie, pachnące latem..Zimą to niestety już nie to...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto zamknąć je w słoiczkach :)

      Usuń
  33. Ja się dopiero "przekonuje" do pomidorów: nigdy nie miałam problemów z jedzeniem potraw na ich bazie, ale nieprzetworzonych nie ruszyłam. Obecnie często wrzucam całe pomidorki do potraw, chociaż kanapki sobie z nimi nie zrobię. Ale w przecier raczej nie będę się "bawić" - jednak jestem leniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam pomidora na kanapce, zwłaszcza z jajkiem :)

      Usuń
  34. Wstyd powiedzieć, ale nie przepadam choć wiem jak wiele cennych składników posiadają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co Ty? rzadko chyba ktoś nie lubi pomidorów, ale wszystko jest możliwe :)

      Usuń
  35. Jako dziecko za nic w świecie nie chciałam nawet spróbować. Dziś uwielbiam, zwłaszcza te z własnego ogrodu!! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Najlepsze są gruntowe :) najwięcej witamin. Mój syn lubi koktajlowe, sadzę je w doniczkach na balkonie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam duży taras, więc muszę pomyśleć by za rok posadzić w skrzynkach :)

      Usuń
  37. Przyjmę pomidora niemal w każdej postaci. Lubię i zajadam w dużych ilościach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. I pomyśleć, że już naprawdę niedługo i pomidory znów stracą swój pyszny smak i zapach...
    Uwielbiam malinowe na kanapki, do potraw na ciepło tylko limę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość warzyw i owoców za chwilę albo zniknie albo straci właściwy smak :(

      Usuń
  39. Mnie do pomidorów nie trzeba namawiać, po prostu UWIELBIAM!!! Jak byłam mała mieliśmy "folię" w której rosły krzaczki i najpyszniejsze pomidory ever! teraz o takie ciężko, jakieś takie bez smaku często się trafiają :/ Na taki przecierek chętnie się skuszę i wypróbuję, jak tylko trafią mi się dobre jeszcze okazy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory z własnej uprawy są najlepsze!

      Usuń
  40. Uwielbiamy pomidory, od 3 sezonów mamy własne w ogródku :) jeśli ktoś ma kawałek ziemi do wykorzystania, to nie ma co się zastanawiać, tylko sadzić! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale wielu ludziom się zwyczajnie nie chce :(

      Usuń
  41. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? (f4f) Let me know on my blog with a comment! ;oD

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Och, pomidory to chyba moje ulubione warzywa. Dają tak wiele możliwości - na ciepło jak i na zimno. Mam znajomych, którzy ich nie lubią i nie wiem jak to możliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie rozumiem jak to możliwe, ale....na szczęście wybór w warzywach jest ogromny :)

      Usuń
  43. Pomidory uwielbiam! Przetwory pomidorowe rządzą w naszym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Takiego swojskiego przecieru jeszcze nie jadłam. Ja w tym roku zatrzymałam się z przetworami na dżemach truskawkowych, aż wstyd się przyznać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci taki przecier zrobić, jest prosty, a smak rewelacyjny :)

      Usuń
  45. Uwielbiam pomidory. Jem codziennie w sezonie.
    Zrobiłam już sałatkę z zielonych pomidorów, przecier też mam zamiar zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zielonych pomidorów jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

      Usuń
  46. Moja córka lubi tylko koktajlowe pomidorki i takie wrzucam jej prawie codziennie do śniadaniówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super, zawsze to fajny dodatek do śniadania :)

      Usuń
  47. Cudownie jest, gdy coś bardzo smacznego, co lubią wszyscy członkowie rodziny, jest bardzo zdrowe. U nas pomidory pod każdą postacią schodzą kilogramami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to macie bombę witaminową zapewnioną :)

      Usuń
  48. W naszym domu pomidory "idą" niczym woda!;D W różnej postaci! Chłopcy je uwielbiają, my zresztą również.

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam pomidory i wszelkie przetwory pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Uwielbiam pomidory. Muszą być w domu zawsze. Już kolejny rok tak się przymierzam do zrobienia domowych przetworów i ciągle mi nie po drodze. Muszę się zmobilizować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się, to słońce zamknięte w słoiku :)

      Usuń
  51. Gdzieś ostatnio czytałam, że przetworzone pomidory są zdrowsze niż surowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dlatego będzie jeszcze jeden post w tym temacie :)

      Usuń

Za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję! Zwłaszcza za te miłe i podbudowujące, ale za te krytyczne też, bo jak inaczej się czegoś nauczyć? :)

Zwykłej Matki Wzloty i Upadki © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka