Słodko, czyli makowiec w pieluszkach

Uprzedzam, że będzie dziś słodko, więc jeśli macie zamiar czytać ten wpis wieczorem-odłóżcie to na kolejny dzień :) Z góry tłumaczę, iż przepis ten otrzymałam od znajomej, ta zaś od swojej mamy, która znalazła go kilka lat temu w pewnej popularnej gazecie! Absolutnie nie uważam go za swój, tym bardziej, że ciasto wykonała moja teściowa, a ja zwyczajnie będąc nim zachwycona chciałam się przepisem podzielić z Wami. Dlaczego nie ja wykonałam te pyszności? Otóż jak już wiecie, lubię przepisy proste i szybkie, a ten do takowych nie należy, zdecydowanie! Jeśli ktoś zna to ciasto może się pochwalić swoim wykonaniem lub po prostu odczuciami smakowymi :)


Składniki:
CIASTO
  •  600g mąki
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 proszek do pieczenia
  • 100g masła
  • 200ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
NADZIENIE MAKOWE lub gotowa masa z puszki
  • 1 szklanka maku 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
KREM BUDYNIOWY
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
POLEWA (ja rozpuszczam w mleku zachomikowane w domu czekoladowe jajka z kinder niespodzianek)
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 4-5 łyżek śmietany 18% 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
krok 1 - na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sola i sodą. Całość siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka, chwilkę siekamy i stopniowo wlewamy letnie mleko zagniatając ciasto. Ciasto dzielimy na 6 równych części i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Z dwóch części ciasta zrobimy blaty, a z czterech rolady makowe.

krok 2 - formę do pieczenia o wymiarach 23x28cm wyściełamy papierem do pieczenia. Jedną z sześciu części ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i pieczemy 10minut. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Podobnie postępujemy z drugim blatem.

krok 3 - mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie odsączamy go na sicie. Mak mielimy 3razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puch, mieszamy z makiem, a na końcu z pianą z białek. Dodajemy kilka krople olejku.

krok 4 - pozostałe 4części ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Rolady układamy obok siebie w tej samej formie, w której piekliśmy blaty. Pieczemy około 20-25minut w 180stopniach. Dzięki temu, że ułożymy rolady obok siebie, to urosną nam do góry a nie na boki. Gotowe rolady studzimy.

krok 5 - do rondla wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukry waniliowe, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiona mąkę. Całość zagotowujemy i gotujemy 2 minuty co jakiś czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem aż zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.

krok 6 - na spód foremki foremki układamy jeden blat ciasta. Smarujemy go połową kremu budyniowego. Na kremie układamy rolady makowe, które smarujemy resztą kremu budyniowego. Na kremie układamy drugi z blatów. Całość polewamy polewą czekoladową. Polewa-żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy ja na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.

Jeśli zrobicie wszystko dokładnie tak jak w tej obszernej "instrukcji" wyjdzie Wam dokładnie takie cudo jak na zdjęciu. Po rozkrojeniu gotowego ciasta wygląda obłędnie!

85 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo oryginalnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj powiem ci, że smak jest niesamowity!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A wierz mi, że wygląd to tylko połowa jego cudowności :)

      Usuń
  3. Czysta zbrodnia! Takie pyszności już od rana pokazywać :D Wygląda świetnie, właśnie do kawy mi czegoś brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam oj tam, mały grzeszek do kawy :)

      Usuń
  4. Madziu, wow, wygląda wspaniale! Ale zgrałyśmy się ze słodkimi przepisami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego makowca to ja jeszcze nie widziałam... Aż ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tez był zaskoczeniem, a połączenie maku i budyniu.....cudo :)

      Usuń
  6. Ciekawa nazwa, zaintrygowała mnie. A ciacho wyglada smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. I to się nazywa miły początek tygodnia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :) na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mimo, że jest przy nim trochę pracy!

      Usuń
  9. O matko! Takie pyszności w poniedziałek!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy dzień jest dobry na pyszności :)

      Usuń
  10. Ale smakowicie Wygląd A uwielbiam makowce muszę wypróbować ten przepis bo aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem szczerze, że za makowcami nie przepadam, bo zawsze kojarzą mi się z taką roladą z kruchego ciasta, która jest tak twarda i sucha, że zjeść się nie da. Ale ten Twój przepis jest oszałamiający! Muszę spróbować, bo wydaje mi się, że dzięki niemu polubię makowce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki tej masie budyniowej nie jest suche! Na pewno Ci przypadnie do gustu :) Na blogu mam też przepis na zwykły makowiec, który mimo ciasta nie jest suchy!

      Usuń
  12. Moja ciocia robi to ciasto, jest pyszne. Dla mnie niestety za trudne, pewnie w połowie bym się poddała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego i ja nie robiłam go osobiście, preferuje proste przepisy :)

      Usuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie:)Ja ograniczam się do wypieków ciastek i tarty. Reszta jakoś nie bardzo mi wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto spróbować czegoś nowego, ale nic na siłę :)

      Usuń
  14. Wygląda obłędnie!U nas się niestety nie zje - nikt nie przepada za makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może można jakoś skonfigurować przepis :)

      Usuń
  15. Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
    Dobrze, że od patrzenia się nie tyje ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany, ależ mi smaku narobiłaś, uwielbiam makowiec w każdym wydaniu, a taka anielska propozycja mocno kusi. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie, ale wolę tak jak Ty- mniej skomplikowane przepisy;)

    OdpowiedzUsuń
  18. efekt po rozkrojeniu obłędny :) cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w całości nie ma tego efektu :)

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Nie ma :) Ciasto było dawno temu, a przepis dopiero dziś :)

      Usuń
  20. Wygląda przesmakowicie, ale wykonanie to chyba nie na moje nerwy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie ilość czynności może przerażać :)

      Usuń
  21. Wygląda rewelacyjnie i na pewno wypróbuję, chociaż przepis dosyć skomplikowany. Oddam malucha na parę godzinek do babci i będę działać, bo z nim na pewno mi się nie uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie na to potrzeba czasu i spokoju :)

      Usuń
  22. Nie przepadam za makowcem, ale ten krem budyniowy brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by pomyśleć jak zastąpić mak :)

      Usuń
  23. Ponieważ nie lubię maku, przepisu raczej nie wypróbuję. Ale wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można polecić komuś kto lubi :)

      Usuń
  24. Jak ja dawno u Ciebie nie byłam.... a tutaj tak smacznie i tyle mam zaległości do czytania.
    Makowiec wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam
    matkapolka89

    OdpowiedzUsuń
  25. Już sam wygląd ciasta mówi mi, że jest ono niezwykle pyszne :) Zabierz ze sobą kawałek na Blog Parenting, dobra? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto w domu było ładnych kilka tygodni temu :(

      Usuń
  26. :)))) makowe ciasta uwielbiam- niestety do pieczenia reki nie mam...gdy kiedys zawitam w twe progi ugoscisz mnie ta pysznoscia- obiecaj!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno coś dobrego zrobię, tylko wpadnij!

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. I ten wygląd mnie urzekł najbardziej!

      Usuń
  28. Aaaa, ale mam smaka! :) Budyń i mak uwielbiam, więc myślę, że to połączenie skradłoby moje podniebienie! Przepis zapisuję - może kiedyś zrobię, chociaż nie ukrywam, że tak jak Ty: wolę szybko i prosto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten zdecydowanie nie jest szybki, ale warto!

      Usuń
  29. Wygląda obłędnie. Na szczęście wystarczy mi zdjęcie, bo uroczyłam się solidną porcją ciasta po imieninach siostry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to tez jadłaś na pewno coś dobrego :)

      Usuń
    2. O tak... mój ukochany blok czekoladowy :)

      Usuń
  30. Uwielbiam słodycze. Te ciasto nie dość,że ma orginalną nazwę to jeszcze orginalnie i bardzo zachęcająco wygląda aby je spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  31. He he dla mnie chyba za trudne ;) ale chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego wykorzystałam fakt, że ciasto przygotowała teściowa :)

      Usuń
  32. Jak to smakowicie wygląda!!! <3 Ja jutro bede robic brownie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Brownie jeszcze nie robiłam :)

      Usuń
  33. Wygląda na przepyszne☺ale dla mnie przepis zbyt skomplikowany☺

    OdpowiedzUsuń
  34. Jawi się skomplikowanie, ale do zrobienia! Spróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  35. Jego nazwa brzmi intrygująco, wygląda pysznie, ale zdecydowanie odrzuciła mnie długa lista składników i kroków niezbędnych do jego przygotowania. Zostanę chyba jednak przy swoich szybciutkich ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tym ciastem będę się cieszyć jak teściowa zrobi, a sama też stawiam na szybkie :)

      Usuń
  36. A ja tam lubię skomplikowane ciasta :D poczekam jednak z wypróbowaniem aż nam się ząbkowanie skończy, bo z małym na rękach to jednak ciężko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie poczekaj aż będziesz mogła poświęcić spokojnie kilka godzin :)

      Usuń
  37. Roboty dużo, ale widząc efekt końcowy to warto spróbować :) do tego jeszcze makowe, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Z pewnością wypróbuję przed Świętami :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna alternatywa dla tradycyjnego makowca :)

      Usuń

Za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję! Zwłaszcza za te miłe i podbudowujące, ale za te krytyczne też, bo jak inaczej się czegoś nauczyć? :)

Zwykłej Matki Wzloty i Upadki © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka