Sernik, serniczek - uwielbiam Was wszystkie

Pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza. Temperatury skaczą raz w górę raz w dół, aż kręćka można dostać.Jednego dnia 26 stopni i pot leci z człowieka, a na drugi dzień duchota i ta okropna wilgoć w powietrzu. Czego jak czego, ale nie znoszę tych chwil przed burzą (o ile ona w końcu nadchodzi), bo czasem po prostu zbiera się na ulewę, powietrze ciężkie, gęste....a tu nic z tego. 
Zauważyłam, że nawet na męża szanownego źle pogoda działa (o dziecku nawet nie wspomnę!), tak więc liczę, że dla równowagi dzisiejszy post może umili komuś dzień. Postanowiłam napisać o czymś, co mi zdecydowanie sprawia radość. Poprawia nastrój, ale uprzedzam - idzie jednocześnie w bioderka. Od czego są jednak rowery i kijki do nordic-walking?
Czy jest ktoś kto nie lubi sernika?? Pod jakąkolwiek jego postacią? Ja uwielbiam chyba dosłownie wszystkie odmiany. Zatem obdaruję Was dziś kilkoma (sprawdzonymi przeze mnie) przepisami na te słodkie cudowności. Zbliża się Dzień Matki, więc może skorzystacie z jakiegoś przepisu :)

Od zawsze sernik kojarzy mi się ze świętami w domu rodzinnym. Taki typowy tradycyjny sernik z własnoręcznie mielonego sera. Dziś z wygody stosujemy "doskonałe" sery w wiaderkach, które są już zmielone, przez co przyspiesza nam się cały proces pieczenia. Jednak skoro nawet moja babcia przekonała się do takich "gotowców", to czemu nie ułatwiać sobie życia? Jako pierwszy zatem przedstawię Wam przepis, który dostałam od mojej babci. Z mała modyfikacją, gdyż jak zauważycie większość serników nie będzie na cieście. Preferuję zdecydowanie "ciasteczkowe spody", z petit-berów :) Pomijając szybkość wykonania, po prostu zawsze się udaje. Nie ma zagrożenia, że ciasto wyrośnie za duże i zepsuje nam smak ukochanego serniczka. Poza tym taki ciasteczkowy spód jest "lżejszy" w smaku :) Nie do każdego przepisu jestem w stanie zamieścić zdjęcia, ale....Może to i lepiej? ;)

SERNIK BABCI

1,5 kg sera
10 jaj
2 szklanki cukru (ja daję trochę mniej, żeby nie był za słodki)
1 Kasia lub masło
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie olejek do ciast
Cukier ucierać z margaryną, dodając żółtka. Wszystko razem ucierać na puszystą masę. Następnie dodawać partiami ser, cały czas ucierając. Do gotowej masy serowej można wsypać sparzone wcześniej rodzynki lub skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do niej budynie z proszkiem do pieczenia.  Dodać wszystko do masy serowej i dokładnie wymieszać. Całość wylać na blachę z wyłożonymi ciasteczkami. Piec (w zależności od piekarnika) około godziny w temp. 180 stopni.

SERNIK NA ZIMNO (CHŁODNIK)

3 kubeczki serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy)
2 cukry waniliowe
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyzki masła
2 galaretki
owoce, biszkopty
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, powoli dodawać serek. Żelatyna - rozpuścić 1 1/2 szklanki gorącego mleka , tak by nie było grudek. Dolać do niej pozostałe zimne mleko i wszystko razem wlać powoli do masy serowej (cały czas mieszając). Owoce i galaretka w zależności od sezonu i upodobań smakowych. Jednak pamiętajcie, by nie wybierać kiwi!!

SERNIK BRZOSKWINIOWY

Ciasto :
3 szklanki maki
1 Kasia
5 łyżek cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść. Podzielić na trzy części. Dwie z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na blachę.

Masa serowa :
1/2 kg sera
1 całe jajo
1 budy smietankowy
1/2 Kasi
1/2 szklanki cukru pudru
Margarynę utrzeć z jajkiem i cukrem dodając ser i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, by masa była gładka.
Na wyłożone na blachę ciasto wlać masę serową i na to owoc ( brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ananas). Na owoc wyłożyć białka ubite z jedna szklanka cukru. Na białka utrzeć trzecia część ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach.

SERNIK Z KROPLĄ ROSY

Spód ( tu konieczny, gdyż masa jest bardzo rzadka) :
1,5 szklanki maki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki Kasi
Zagnieść i wyelpic nim blachę.

Masa serowa :
1kg sera
5 całych jaj
1 szklanka cukru
sok z pół cytryny
1/2 szklanki oleju
2,5 opakowania budyniu smietankowego
2 szklanki mleka
Jaja ubić z cukrem. Dodać sok z cytryny, olej, budynie, mleko i ser. Piec około godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nim pianę z 3 białek 1 1/2 szklanki cukru pudru. Piec dalej około 10 minut.


SERNIK Z KREMÓWEK

Kruche ciasto do wylepienia blachy lub petit-bery :)

Masa serowa :
1kg sera
1,5 szklanki cukru
2 budynie smietankowe
2 kremówki po 250ml
10 jaj
Ser utrzeć z żółtkami i 3/4 szklanki cukru. Dodać budynie. Białka ubić i na koniec dodać resztę cukru. Oddzielnie ubic kremówki. Wszystko razem wymieszać i wyłożyc na herbatniki. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

PIERNIK Z SEREM I WIŚNIAMI

Ciasto :
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamomonu
3 łyżki kakao
5 goździków
1/2 kostki Kasi
Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodać 1 całe jajko, łyżeczkę sody, 2 szklanki przesianej mąki. Wszystko wymieszać i wlać na wysmarowana blachę. Piec 20 minut.

Masa serowa :
1/2 Kasi
12 łyżek cukru pudru
4 kubeczki serka homogenizowanego ( nie używać od razu po wyjęciu z lodówki!)
2 cukry waniliowe
Kasię z cukrem dobrze utrzeć. Następnie powoli dodawać serek i cały czas mieszać, Na koniec wylać wszystko na zimny piernik, układać wiśnie i polać polewą czekoladową.

MURZYNEK Z SEREM

Ciasto :
1 Kasia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
Wszystko wymieszać i zagotować. Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka i zmiksować. Dodać 1,5 szklanki maki tortoweji 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodac ubite białka. Ciasto wlać na blachę.

Masa serowa :
1/2 kg serka
1/3 Kasi
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
olejek cytrynowy
1 łyzka kartoflanki
Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i łyżkę kartoflanki, proszek, a na koniec ubite białka. Całość nakładać łyżką w rzędach na ciasto i razem piec ok godziny  w 170 stopniach.





51 komentarzy :

  1. Też uwielbiam serniki :)) Mogłabym je jeść kilogramami. Jednak ich nie piekę. Teściowa jest mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żeby właśnie nie zjadać kilogramami robię je na jakieś okazje :)

      Usuń
  2. To kiedy robisz?? Wpraszamy się z chłopakami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi się zdaję, że może na Dzień Matki :) tylko nie wiem jeszcze który :)

      Usuń
  3. Uwielbiam serniki, ale mam problem z ich wykonaniem, bo we Włoszech dostać twaróg jest niestety niemożliwe. Ale za niedługo będę w Polsce, to sobie pojem:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup kilka wiaderek sera z długa data przydatności i zabierz ze sobą do Włoch :) myślę, że do niektórych przepisów mozna dodac mascarpone!np do tego na zimno :) polecam tez blog http://everydayflavours.blogspot.com/ tam znajdziesz bardziej nowoczesne przepisy, może wtedy składniki będa nawet u Ciebie! :)

      Usuń
    2. Dzięki, na pewno zajrzę. Z mascarpone korzystam, ale nie do wszystkiego pasuje:).

      Usuń
  4. Ja mam swój wypróbowany przepis od Mamci:)

    Ps.słodki post Ci wyszedł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie "mamowe" i "babciowe" sa najlepsze :)

      Usuń
    2. Ale Ty podałaś tyle przepisów, że każdy znajdzie coś dla siebie. (mniam)

      Usuń
    3. Kilka jest właśnie "babciowych" ;)

      Usuń
  5. Oho, to osłodziłaś mi ten pochmurny angielski dzionek :)
    Jest w czym wybierać... Same pyszności :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) u nas też dziś ponuro, a że już myślę co przygotować na Dzień Mamy..stąd te przepisy! Miłego dnia :)

      Usuń
    2. No to mamunia będzie szczęśliwa :)
      Miłego również :)

      Usuń
    3. ale to dla siebie jako mamy przygotuję, żeby dziecku do kawy zbożowej miec co podać ;)

      Usuń
  6. Serniki uwielbiam! Zwłaszcza z brzoskwiniami. Jednak ze względu na to, iż Córa nie toleruje nabiału goszczą u nas baaaardzo rzadko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik i brzoskwinie to moje ulubione połączenie :)

      Usuń
  7. Kocham serniki! Podkradam przepis na murzynka z serem ;) Nigdy nie wychodzi mi murzynek. Kto wie moze z Twojego przepisu sie uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinien wyjść! pamiętaj tylko żeby ciasto porządnie wystygło :)

      Usuń
  8. Uwielbiam większość ciast - serniki również. Ja w weekend robiłam sernik z Oreo - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z Oreo powiadasz??? hm.....a możesz się podzielic przepisem? Jakby co to na maila :)

      Usuń
  9. No i mam ślinotok!!!!
    Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
    Dzięki za przepisy, na pewno się przydadzą :)
    Uściski! :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celowo tylko jedno zdjęcie wrzuciłam żeby się nie rzucało tak w oczy ;)

      Usuń
  10. Serca nie masz!! Żeby mi po oczach takimi widokami :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi hi :) mam serce, mam, dlatego się podzieliłam przepisami ;)

      Usuń
  11. Oj ja też uwielbiam serniki... Moja mama piecze przepyszny ten z rosą a taki na zimno kojarzy mi się z dzieciństwem - ciocia zawsze robiła na imieniny, urodziny itp ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie na zimno uwielbiam jak się zaczyna sezon truskawek :) córka zajada się wtedy do oporu :)

      Usuń
  12. Powinni tego zabronic!!
    Takie piekne i pyszne serniczki..... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi :) wpadnij kiedyś to ci nawet dwa zrobię :)

      Usuń
  13. O rany, i który wybrać teraz na święta? Ten pierwszy jest tylko z masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli "sernik babci"? To tylko masa serowa wylana najlepiej na petit bery :)

      Usuń
  14. Ale mi smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam serniki, pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik z kroplą rosy ma bajeczną nazwę, bardzo lubię go przygotowywać, zawsze zastanawiam się jak mi wyjdzie. :) Dziś przygarniam przepis na piernik z serem i wiśniami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten z wiśniami jest rewelacyjny :) Moja babcia zawsze go robiła!!!

      Usuń
  17. uwielbiam sernik. szczególnie na zimno. mój tata zawsze był mistrzem serników. miał swój specjalny przepis na sernik, którym wszyscy się zachwycali. co prawda nie na zimno, ale też bardzo lubiłam. to było dość zdrowe ciasto, jak na ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak więc ja tylko czekam aż się pojawią nasze truskawki, bo z nimi jest najlepszy :)

      Usuń
  18. Cudownie wygląda i pewnie jeszcze wspanialej smakuję, uwielbiam serniki mmmm. Pozdrawiam i zapraszam do nas https://siostrydajarade.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam, szczególnie na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A teraz się zaczyna sezon na świeże owoce!!!

      Usuń
  20. Uwielbiam serniki :) Na ciepło mojej mamy, bo ja nie piekę, ale za to robię na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na ten na ciepło i na zimno mam przepis od babci :)

      Usuń
  21. Ja nie przepadam za sernikami, ale to dlatego że w dzieciństwie się przejadłam, potem chorowałam przez 2 dni i po prostu mnie odrzuciło :) wyjątkiem jest sernik na zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to jedno z tych ciast, którymi nie umiem się przejeść :) ALe ja ogólnie kocham słodkości!

      Usuń
  22. Ja nie do końca rozumiem fenomen szarlotki (owszem, lubię, zwłaszcza na ciepło, ale bez przesady ...), za to za serniczkiem pójdę daleko ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię akurat różne wersje szarlotek, ale za sernikami też bym wszędzie polazła :)

      Usuń

Za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję! Zwłaszcza za te miłe i podbudowujące, ale za te krytyczne też, bo jak inaczej się czegoś nauczyć? :)

Zwykłej Matki Wzloty i Upadki © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka